לשתף זה כיף:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on email
Share on whatsapp
Share on tumblr

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

מעצרים

מעצר לצורכי חקירה – "מעצר ימים"
"מעצר ימים" הוא מעצר של חשוד בעבירה פלילית טרם הגשת כתב אישום. מטרת המעצר בשלב זה היא אינה ענישה אלא מניעת שיבוש הליכי חקירה או משפט, או מניעת ביצוע של עבירות נוספות על ידי החשוד. מעצר זה מאפשר למשטרה לחקור את האירוע הפלילי ולאסוף ראיות, וכן לחקור את החשוד בגין חשד סביר לביצוע עבירה פלילית מסוג עוון או פשע.

"מעצר ימים" יכול להיעשות בשתי דרכים:
1) מעצר ללא צו שופט – מעצר שמבוצע על ידי איש משטרה, לשיקול דעתו, ובמסגרתו מביא את החשוד לבית המשפט לצורך הארכת מעצרו. משך מעצר מסוג זה הוא בדרך כלל עד ל-24 שעות, שלאחריהן חובה להביא את החשוד לפני שופט.

2) מעצר בצו שופט – מעצר שאושר על ידי שופט באמצעות בקשה מוקדמת יותר של המשטרה. צו זה יכול להינתן בנוכחות החשוד ובהיעדרו.

כאשר מובא החשוד לפני שופט, רשאי השופט לצוות על המשך מעצרו של החשוד בעבירה מסוג עוון או פשע לתקופות שונות ועד 30 ימים בסך הכול, אם התקיים חשד סביר לביצוע עבירה על ידי החשוד, ואם התקיימה אחת העילות הבאות:

  • חשש משיבוש הליכי חקירה או משפט
  • חשש ממסוכנות החשוד
  • יש צורך בהליכי חקירה שלא ניתן לקיימם אלא אם החשוד במעצר
  • מעצר עד תום ההליכים

מעצר עד תום ההליכים הוא מעצר שאותו רשאית התביעה לבקש בנוגע לנאשם לאחר או במקביל להגשת כתב האישום, ומכונה גם "העמדה לדין". מעצר זה כשמו כן הוא, נמשך עד תום ההליכים המתקיימים כנגד הנאשם, משמע עד תום המשפט שבו יוכרע שמא הנאשם אשם או חף מפשע.
מטרתו של מעצר זה היא מניעת פגיעה אפשרית בשלום הציבור ובהליכי המשפט הפלילי, כגון: שיבוש הליכי משפט, מסוכנות הנאשם, חשש מהימלטות הנאשם ועוד.

על מנת שניתן יהיה להטיל מעצר עד תום ההליכים, ארבעה תנאים צריכים להתקיים: 1) יש עילה למעצר; 2) קיימות ראיות לכאורה להוכחת האשמה; 3) לא ניתן להשיג את מטרת המעצר בדרך של שחרור בדמי ערובה; 4) לנאשם יש סניגור.

ככלל, מעצר עד תום ההליכים תקף עד למתן פסק דין בעניינו של הנאשם, אלא אם בית המשפט מורה אחרת. חריג לכך הוא מצב שבו חלפו 30 יום מיום תחילת המעצר והמשפט עדיין לא החל, הנאשם ישוחרר מן המעצר בטרם תום ההליכים. חריג נוסף לכלל זה הוא מצב בו חלפו 9 חודשים מיום תחילת המעצר וטרם ניתנה הכרעת דין, הנאשם ישוחרר. עם זאת, למדינה יש אפשרות לבקש מבית המשפט העליון הארכת מעצר נוספת לתקופה שלא תעלה על 90 יום.

דיון בבקשה להארכת מעצר עד תום ההליכים ייערך בנוכחות הנאשם ועורך דינו, כאשר בשלב זה קיימת חובת ייצוג על ידי עורך דין.

זכות חשובה אשר ניתנת לעצור במעצר עד תום ההליכים היא הזכות לעיין בחומר החקירה שקיים בתיק בעניינו. בחינת הראיות הקיימות מאפשרת לנאשם לדעת האם יש עילה להגשת כתב האישום, מהו טיבן של הראיות והאם יש אפשרות לשחרור הנאשם מהמעצר. המדינה אינה רשאית לבית המשפט ראיה או להשמיע עד אם לנאשם לא ניתנה הזדמנות לעיין בהם.

המעצר הוא כלי האכיפה הראשוני של המדינה משכך יש חשיבות גבוהה בשכירת סניגור מוביל אשר מתמחה בתחום, כזה שיוכל לעזור לכם ולפעול למען שחרורכם, עו"ד בועז קניג יעמוד לרשותכם בכל שעות היממה. תוכלו להתייעץ ולערב אותו כבר בשלבים הראשוניים של התהליך ולדעת שאתם לא לבד יותר בתהליך הלא נעים הזה ויש לצדכם איש מקצוע מנוסה, אשר יסייע לכם לעבור את התהליך הזה.

גלילה לראש העמוד